Változik a 2%-os törvény?

Mint ismeretes, a civil szervezetek javaslatára a Képviselőház módosítani szándékszik a 2%-os adófelajánlás törvényén

A civil szervezetek a törvényt hasznosnak tartják és kívánatosnak is egy demokratikus társadalomban, azonban az elmúlt négy évben felfigyeltek a hiányosságaira is, ezért kérték a módosításokat. A civilek kérése elsősorban a nagyobb hatékonyságot érinti, hogy minél több személy ajánlja fel a személyi jövedelemadó 2 %-át egy civil szervezetnek. Ennek érdekében a felajánlás kötelezővé tételét vagy népszerűsítő kampányt várnak el az állami hatóságoktól.
A Képviselőház által benyújtott törvénymódosítási javaslat tartalmaz jóirányú változtatásokat, ugyanakkor buktatókat is a civil szervezetek számára. Ezért minden javaslat és kiegészítés, visszajelzés a szervezetek részéről hasznos lehet, hogy kellő időben kiszűrhetőek legyenek a szervezetek számára nem kedvező paragrafusok. Konzultációsorozat is indult a témát boncolgatva, hogy a lehető legmegfelelőbb formában alakuljon a törvény.
Háromszéken június 19-én Sepsiszentgyörgyön, június 23-án Kézdivásárhelyen találkoztak a Pro Democratia illetve a CIVEK képviselői a civil szervezetek vezetőivel, hogy megvitatásra kerüljön a téma.

A Képviselőház által javasolt módosítások:

1. Egy űrlap (a 210-es, fiszkális papír – fişa fiscală) lenne használható a 2%-os felajánlásra is, a 230-as űrlapot megszűntetnék. Kötelezően ki kellene tölteni mindenkinek, hogy felajánlja vagy sem a 2%-ot. Ha az igen opciót jelölte meg, akkor ki kell töltse egy szervezet adataival az illető alpontot az űrlapban.

Előnyei:
- jelentősen nőhet a felajánlók száma, tájékozottabbak lennének az emberek.
- két hónappal hamarabb, már márciusban megkapnák a szervezetek a 2%-os összeget, hiszen a 210-es űrlap leadási határideje március 2, a 230-as űrlap határideje pedig május szokott lenni.
- csökken a bürokrácia, két űrlap helyett csak egyet kellene leadni.

Hátrányai:

- a 210-es űrlapot a munkaadó és nem az alkalmazott tölti ki. Fennállhat a veszély, hogy meg sem kérdezik az alkalmazottat vagy nyomást gyakorolnak rá a 2%-ot illetően, hogy melyik szervezetnek ajánlja fel. Így a felajánlók száma hiába nő, a plusz összegek nem az aktív civil szervezeteket, hanem a kisebb aktivitással, de nagyobb kapcsolati tőkével rendelkező (pl. cégek által bejegyzett) civil szervezeteket gazdagítják majd. Elveszik ugyanakkor a konfidencialitás is, hiszen a munkaadó tudni fogja, kinek ajánlotta fel az alkalmazott a személyi jövedelemadója 2 %-át, pedig ez magánügy.
A 230-as űrlap megszűntetése ugyanakkor megfosztja a civil szervezeteket a gyakorlatias ügyintézés lehetőségétől, hiszen sok szervezet az adataival kitöltött űrlapot fénymásolta és úgy kereste fel a szimpatizánsait, majd szintén a szervezet adta le a pénzügyön a kitöltött űrlapokat. Ez a módszer is a kisebb civil szervezeteknek kedvezett. Amennyiben a 230-as űrlap hiányában nem tudnak gyakorlatiasan intézkedni a szervezetek és TV reklámokkal kell meggyőzni az embereket, ismét előnytelen helyzetbe kerülnek a kis civil szervezetek.
2. A személyi jövedelemadón kívül más megadózandó jövedelmekre is kiterjesztenék a 2%-os felajánlás lehetőségét (pl. az ingatlan adás-vételéből származó adó a 2%-át is fel lehetne ajánlani), így is nőhetne a szervezetek számára megszerezhető összeg, mintegy 54 millió lejjel.
Az eddigi jelzések alapján a a román és magyar civil szervezetek nem nézik jó szemmel a 230-as űrlap megszűntetését a fent említett okok miatt, azonban a többi változtatást pozitívan véleményezték.

Nemes Előd
CIVEK alelnök

0
0
0
s2smodern