Adónk két százaléka

Háromszéken 19 380 adófizető polgár töltötte ki a 230-as űrlapot, s ezáltal felajánlotta személyi jövedelemadója két százalékát valamilyen közösségi célra. Közben az érintett civil szervezetek aktívan részt vesznek a küszöbön álló törvénymódosítási folyamatban.

Bár a végleges összesítés július végére készül el, s akkor a különböző civil szervezeteknek, egyházaknak átutalt összeg mértéke is nyilvánossá válik, az már most megállapítható, hogy Háromszéken közel négyezer adófizetővel több vette a fáradságot, és rendelkezett adója két százalékáról, mint egy évvel korábban. Hiszen míg a 2007-es pénzügyi évre összesen 15 639-en utalványoztak, addig 2008-as adójuk egy részével 19 380-an rendelkeztek. A tendencia egyébként növekvő, hiszen 2006-ra vonatkozóan ez a szám 12 874 volt. Ám a potenciális adófizetők mintegy ötvenezres táborához viszonyítva ez még mindig nem érte el az ötven százalékot.

A felajánlást szabályozó törvény módosítását nemrég épp az érintettek, a civil szervezetek kezdeményezték. Kérésük elsősorban a nagyobb hatékonyságot érinti, hogy minél több személy ajánlja fel a személyi jövedelemadó két százalékát civil szervezeteknek. A felajánlás kötelezővé tételét vagy népszerűsítő kampányt várnak el az állami hatóságoktól. A parlament napirendre tűzte, de a döntésig Háromszéken is több rendezvényen vitatták, illetve vitatják meg a kérdést.

A civil szervezetek egy részét tömörítő CIVEK a Pro Democraţia Egyesülettel közösen tartott konzultációsorozatot. A képviselőház által javasolt módosítások között szerepel például, hogy a felajánlás külön űrlapját felszámolnák, az adóbevallási űrlapon így kötelezővé válna az utalványozás. Ennek a módszernek azonban — kétségtelen előnyei mellett (jelentősen nőhet a felajánlók száma, tájékozottabbak lennének az emberek, két hónappal hamarabb, már márciusban megkapnák a szervezetek a kétszázalékos összeget, csökken a bürokrácia) — hátrányai is vannak, hiszen a 210-es űrlapot a munkaadó, és nem az alkalmazott tölti ki, így nem az adófizető dönt közvetlenül, kinek ajánlja fel a pénzt, sérül az önkéntesség elve, illetve a felajánlás bizalmas jellege. Ugyanakkor a lebonyolítás esélyegyenlősége is sérülhet. A tervezetben szerepel az is, hogy a személyi jövedelemadón kívül más megadózandó jövedelmekre is kiterjesztené k a kétszázalékos felajánlás lehetőségét (pl. az ingatlan adásvételéből származó adóra), de több lényeges módosítást terveznek. A civilek további konzultációkat ígérnek, hogy minél szélesebb körben megismerjék elképzelésüket.

Ferencz Csaba - Háromszék

0
0
0
s2smodern