Elkészült a Civilek Háromszékért Szövetség féléves tevékenységi beszámolója. Az idei félév legnagyobb megvalósítása és legjelentősebb eredménye, hogy sikerült a háromszéki civil szférát a bevezetni az országos köztudatban és elmondani, hogy van civil élet Háromszéken.

Ennek a munkának a hatásai az elkövetkező években válnak igazán jelentőssé. Másik nagy eredmény, hogy sikerült egy bizonyos átláthatóságot biztosítani a háromszéki civil életnek, az elindult honlap révén, ez eddig szinte hiányzott megyénkből. Elmondható, hogy a szövetség az év elején meghatározott stratégia mentén tudta megvalósítani elképzeléseit.

Helyi találkozók és konferenciák, megbeszélések, bemutatók.

1. Fiatalok Lendületben program bemutató - Manuel Ciobanu brassói képző vezetésével került sor a Fiatalok Lendületben program bemutatójára és abban megpályázható tevékenységekre. A bemutató helyszíne Eurocenter Amőba Okatatási Központ konferencia terme, időpont 2009. február 11.

2. V. Civil kerekasztal – meghívott Potoczky László, a Pogár-Társ Alapítvány igazgatója, téma Civil Együttműködés, időpontja 2009. február 19. Helyszín: Csa-csa vendéglő, Sepsiszentgyörgy

3. Civil Bál – időpont 2009. február 20. Helyszín: Sugás vendéglő

4. MCSZESZ civil fórum – előadó Bodó Barna a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségnek az elnöke. Fórum időpontja 2009. április 18. Helyszín: Eurocenter Amőba Okatatási Központ konferencia terme.

5. Civil Majális 2009 – vendégek, Magyarfülpösi Szivárvány Alapítvány vezetője Ady István lelkész, a Szászrégeni Máncz János Alapítvány vezetője Pakó Benedek kanonok, a Kemény János Művelődési Társaság elnöke Bőjthe Lidia tanárnő és a Humana Regun Kulturális Egyesület elnöke Mennyei Ildikó közgazdász. A rendezvény időpontja, 2009. május 22-24. , helyszín Sepsiszentgyörgy és Köröspatak.

6. CEMO – CIVEK találkozó – a Civek képviselői találkoztak a Civil Elkötelezettség Mozgalom vezetőivel. A találkozó időpontja, 2009. június 17. helyszín Eurocenter Amőba Okatatási Központ

7. „Egy nyitott parlamentért” – Civil szeminárium a 2%-os törvénnyel kapcsolatban előadó Irina Bujder a Pro Demokrácia Egyesület részéről. Találkozó időpontja 2009. június 19, helyszín a sepsiszentgyörgyi helyi tanács gyűlésterme.

8. Kézdivásárhelyi Civil Találkozó – megbeszélés a 2%-os törvénnyel kapcsolatban, bemutatásra került a www.civek.ro. Megbeszélés időpontja 2009. június 23. , helyszín kézdivásárhelyi Sinkovits Stadion társalgója.

Nemzetközi találkozók, konferenciák, megbeszélések, bemutatók.

1. „Egy ház a civileknek” – címen a Lábas Ház történetének bemutatása és beiratása a CE-RE (Centru de Resurse pentru Participare Publica) versenyében és annak bemutatása. Részvétel az erre az alkalomra szervezet civil gálán, Bukarestben. Időpontja 2009. január 30.

2. „Jót cselekszel, jót találsz” – Részvétel a Microsoft által szervezett konferencián, melynek keretében bemutatásra került a Techsoup rendszer. Ennek révén a romániai civil szervezetek, a vételár töredékért juthatnak legális szoftvertermékekhez. Az program első tesztelélője az Romániában az Amőba Alapítvány volt. A program helyszíne Microsoft Bukaresti kirendeltsége, időpont 2009. április 04.

3. „Fókuszban Hálózatok”- konferencia, melyen részt vettek az erdélyi magyar civil hálózatok tagjai. Bemutatásra kelültek a hálózati tevékenységek, az eddig eredmények és megvalósítások a civil szervezetek részéről. A konferencia helyszíne Kolozsvár Transyilvánia Hotel, időpont, 2009. május 8-9.

4. „1989-2009...2029” Országos Civilfórum – Bukarestben a Parlament épületében került sor az országos civilfórumra, ahol sikerült bemutatni a CIVEK-et és javaslatokat tenni, egy országos civil alap létrehozására. A fórum helyszíne Bukarest a Parlament épülete, időpont 2009. május 11-13.

Információk és lehetőségek, előnyök

Pályázati értesítők - a 2009. első félévben kiküldött pályázati értesítők száma 18 darab, ezek közül teljesen 6 volt új pályázati kiírás. Partnerségi ajánlatok száma összesen 5 volt kiküldve a CIVEK listára.

Könyvelési mérleg láttamozása - a könyvelési mérleg láttamozását ebben az évben, összesen 11 szervezet vette igénybe a Civek tagság révén. A mérlegláttamozást a Romániai Magyar Közgazdász Társaság Kovászna megyei Fiókja biztosította díjmentesen. E lehetőség révén a szervezetek jelentős anyagi kiadástól kíméli meg a szervezeteket. Egy szervezet könyvelésének a láttamozása, 50 RON-tól akár 400 RON-ig is terjedhet.

CIVEK honlap – ebben az évben sikerült elindítani a CIVEK honlapot www.civek.ro néven, mely nem csak a szövetség honlapja, hanem a tagszervezetek számára is biztosít hirdetési és program megjelenési lehetőséget. Másik nagy eredménye a honlapnak, hogy elkészül a megyei civil adatbázis kereshető formában, amit még soha senkinek nem sikerült megvalósítani.

Partnerség a Civil Társadalom Fejlesztésért Alapítvánnyal (FDSC) – többszöri tárgyalás és egyeztetés után, sikerült partnerségre lépni, Románia egyik legjelentősebb civil szervezetével. A partnerségi együttműködés révén, lefordításra került a Háromszéki Civil Katalógus és linkcserére került sor a www.stiriong.ro és a www.civek.ro között, és beindult a kerékpárút projekt (1 leadott pályázat).

Javaslatok 2%-os törvény és Civil Alap létrehozására – A Civek révén sikerül a háromszéki civil szférának beleszólni a törvényalkotási folyamatba, pl. a változtatási fázisban levő 2%-os törvény. Ezentúl többször is javasoltuk a különböző fórumokon egy civil alap létrehozását a magyarországi NCA mintájára.

2%-os promováció – több újságcikk megjelentetése ezzel kapcsolatban, ahol az állampolgárokat próbáltuk tudatosítani a 2%-os adófelajánlás fontosságáról.

Iroda és tanácsadás – a Civek iroda az elmúlt félévben több tagszervezetnek nyújtott jogi, pályázati és pénzügyi tanácsadást, vagy más kérdésekben információkat.

Vezetőtanácsi és más megbeszélések – ebben az évben összesen 3 vezetőtanácsi ülésre, projektmegbeszélő gyűlésre pedig 3-szor került sor.

Összeállítás dátuma 2009. június 30.

Furus Levente irodavezető

0
0
0
s2smodern