„180 civil szervezet, 180 ok, hogy itt legyél”, ezzel a jelmondattal indította útjára a Civil Társadalom Fejlesztésért AlapítványFDSC, az országos civil fesztivált és kiállítást, ONG Fest néven.

A rendezvényre, Bukarest régi központjában szeptember 11. és 13-a között került sor. A fesztiválra, több mint 200 szervezet iratkozott be az ország minden részéből, melyek sajátos programokkal, kiállító felülettel mutatták be mindennapi tevékenységüket. Háromszékről őt civil szervezet vett részt, melyek egy sajátos összképpel igyekeztek megjeleníteni megyénk értékeit, turizmusát, civil életét, több ezer szóróanyaggal alátámasztva azt. Háromszéki kiállító sátrakat meglátogató emberek többsége, pozitívan értékelték valamint gratuláltak a részvételhez, a kifejtett munkához, és a megtett erőfeszítésekhez. Nagyon sokan elmondták, hogy ők már jártak székelyföldön, és tisztelik az ott lakó embereket. Akadtak viszont olyanok, ki nem tudták, hogy hol van az országnak ez a vidéke, ezeket, a személyeket sikerült fölvilágosítani, valamint autonómiatörekvésekről szóló tévhiteket-félreértéseket eloszlatni.
Szakmai előadások mellett, több civil szervezet saját kulturális programmal jelentkezett, melyet bemutatott a széles közösségnek. A civil szervezetek mellett, megjelentek a politikai pártok, valamint nagykövetségek képviselői is. Háromszéki szervezeteknek, több partnerségi kapcsolatot, együttműködést sikerült kialakítaniuk, amelyek későbbiekben szakmai hátteret jelenthetnek különböző pályázatokban, programokban. A résztvevő szervezetek, Civilek Háromszékért Szövetség, Amőba Alapítvány, Eventus Pulsz Egyesület, Rika Egyesület, és a Bedő Albert Környezetvédelmi és Ifjúsági Egyesület képviselői, pozitív élményekkel térhettek haza erről a rangos rendezvényről. A román szervezetek küldöttei elmondták, hogy szívesen alakítanak ki partnerségi kapcsolatokat és dolgoznak együtt magyar szervezetekkel. Az ONG Fest, egy olyan rendezvény, melyen minden szervezetnek legalább egyszer részt kell vennie.
A rendezvényen való részvételt támogatták: Kovászna Megye Tanácsa, T3 kiadó és nyomda, Multinr Kft, és a Globinfo Kft.

Furus Levente
CIVEK irodavezető

0
0
0
s2smodern