A Civilek Háromszékért Szövetség a civil szféra és a média közti kapcsolat lehetőségeiről szervezett kerekasztal megbeszélést. Az eseményen a civil szervezetek képviselői valamint az újságírók vitatták meg a jövőbeli együttműködés lehetőségeit. 


A CIVEK 2006 decemberében alakult Sepsiszentgyörgyön, az összefogás szükségességét érezve. A szövetség olyan szervezeteket tömörít, melyek megtapasztalták milyen komoly árat kell fizetni a függetlenségért, azért, hogy az eredeti célkitűzéseiktől ne kanyarodjanak el, hanem tartsák az egyenes irányt. Bereczki Kinga a CIVEK elnöke kifejtette, fontos lenne a kommunikáció a civil szféra és a média között, hiszen érdemes odafigyelni ezeknek a szervezeteknek a működésére. Szem előtt kell tartani a CIVEK küldetését, ami nem más mint a háromszéki szervezetek erősítése, támogatása, egy reprezentatív érdekképviselet által. Az jelenlévő újságírók sajnálattal fejezték ki, hogy egyik másik szervezet, egyesület működéséről semmit sem tudnak, és ezeket kellene bemutatni a sajtónak. Hírlevelek, közlemények, sajtótájékoztatók- mind mind olyan eszközei a kommunikációnak melyek által meg lehet és meg is kell ismertetni a különböző intézmények munkáját.  Ennek érdekében jelent meg nemrég a Székely Kurázsi névre hallgató Civilek Háromszékért Szövetség keretében szerkesztett civil társadalmi lap első száma. A lap célja, székelyföldi civilek hangjának erősítése, gondolatébresztés, Székelyföld fejlesztését célzó viták kibontakoztatása. A lapban civil közéleti írások, vitairatok kapnak helyet, valamint a civil szervezetek tevékenységébe is betekintést nyer az olvasó.  Az újság önkéntes munkával készül, felelős szerkesztő Kovács József Szilamér a Kelengye Egyesület munkatársa, de minden más civil szervezet anyaga is helyet kap benne. A kerekasztal - beszélgetéseket a jövőben is folytatják, egyre jobban bevonva ebbe a médiát is, népszerűsítve ezáltal a civilek törekvéseit.

Szerző: Both Ildikó

Civil szféra és a média – rövid összefoglaló a Civil Kerekasztal megbeszélésről

2009 November 18.-án a CIVEK tagszervezetek és más civil szervezeti képviselők valamint a háromszéki média képviselői ültek egy asztalhoz, hogy a két terület kapcsolatáról beszélgessenek. A kerekasztalon részt vett: Csinta Samu, a Régió Rádió műsorvezetője, Farcádi Botond, a Háromszék napilap újságírója, Both Ildikó, a Székely Újság tudósítója, Czompó János, a Háromszék napilap külső munkatársa, valamint Pálfi Szilamér, a Plusz Portál szerkesztője.
A beszélgetés felvezetőjében Bereczki Kinga elmondta, hogy a gazdaság és politika mellett fontos a társadalom harmadik pillérének: a civil szférának a megjelenítése a médiákban. Ugyanis a civil társadalom az, ahol az értékteremtés megvalósul, amely komoly szerepet vállal a hagyományaink, kultúránk ápolásában, az értékmegőrzésben és a társadalomkritika gyakorlásával tudja biztosítani a társadalom egészséges fejlődésének folyamatát. Ahol nincs számonkérés, civil kontroll, ott a társadalom kiszolgáltatottá válik, diktatúra is kialakulhat.
A szakemberek szerint, a civil szervezeteknek nincs kommunikációs stratégiája, nem kommunikálnak rendszeresen a sajtóval, ezen a téren komoly hiányosságok tapasztalható k a szervezetek részéről. Viszont fordítva is elmondható, hogy a civil szervezetek irányában a sajtó nem mutat akkora érdeklődést, mint például a politikum vagy a gazdaság szereplői iránt. A hiányosságok javítására már történtek előrelépések, erre példa a Régió Rádió keretében működő „Civil a pályán” című műsor, vagy a Plusz Portál keretében elindított „Civil Sarok” rovat.
Végezetül, a beszélgetés zárógondolata az volt, hogy a civil szervezeteknek javítaniuk kell a kommunikáción a különböző médiumok irányában, mert csak így jelenhetnek meg a széles közönség előtt azok az értékek, amelyeket a civil szervezetek képviselnek. Ugyanakkor, a médiának is tudatosabban oda kell figyelnie a civil szervezetekre.

0
0
0
s2smodern