Életmód tábor cukorbeteg gyermekek és fiatalok részére

2012 július 16-27 között szerveztük meg Bálványoson az immár tizenegyedik évét betöltő életmódtáborunkat cukorbeteg gyermekek és fiatalok részére, két részben: július 16-21 között a 14 éves korosztáig, július 22-27 között 14 éven felülieknek. 68 személy töltött egy hetet a táborban (gyermekek, szüleik és fiatalok Kovászna, Hargita, Maros és Kolozs megyéből). Idén fő támogatónknak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek, köszönhetően megvásárolhattuk a „Continuous glucose monotoring system”-et, azaz CGMS-t, mely a glukóz monitorozás alapján történő kezelésbeállítás javulást eredményez a hosszú távú anyagcsere-kontrollban, ilyen szerkezet Kovászna megyében sajnos még nincs, viszont létfontosságot jelenthet a cukorbetegek életében. Ezzel a gépezet segítségével is végeztünk felméréseket és vizsgálatokat a gyerekeken, fiatalokon és továbbá is rendelkezésükre áll.
A programok változatossága sok örömet szerez a tábor apraja-nagyjának, igyekszünk minden korosztályhoz szólni, hogy mindenki találjon kedvére való időtöltést a tábor ideje alatt. A táborlakók napjai reggeli tornával indulnak, melyet vércukorszint ellenőrzés, majd a reggeli követ. A délelőttöket főleg tanulásra, tapasztalatszerzésre szántuk. Meghívott szakemberek tartottak előadásokat a kezelés hatékonyságáról, szövődmények megelőzésének fontosságáról. A tábor előadói voltak: dr. Halmágyi Ildikó – belgyógyász főorvos, Dr. Kicsi Mátyus Ildikó – diabetológus, Dr. Albert András szemorvos, aki szemfenék vizsgálatot végzett a résztvevőkön, valamint Sidó Zita és Rémán Éva szakápoklók – mindketten cukorbetegek.
Inzulingyártó és kellékeket forgalmazó cégek és diabetikus termékek forgalmazóit is meghívtuk a táborunkba, hogy bemutathassák termékeiket az érdeklődőknek.
A tanulás mellett fontosnak tartjuk a kikapcsolódási lehetőségek biztosítását is, így idén sem maradhattak el a közkedvelt társasjátékok, kirándulások (Szent Anna tó, Bálványos vára), kötélpálya megmászása, kézműves tevékenységek, nagy beszélgetések, meghívottunk volt Dancs Annamari is, aki kedvelt dalokkal szórakoztatta táborozóinkat.
Úgy érezzük, hogy a változatos programok, valamint hasznos tanácsok és tapasztalatcsere lehetősége felejthetetlen élményt nyújt a táborozóknak, van olyan gyerek, fiatal, aki a tábor ideje alatt tanulja meg beadni magának az inzulint, amit addig a szülei adtak be neki.
A tábor egész ideje alatt szakfelügyeletet biztosítunk, cukorbeteg szakápolók személyében, folyamatosan ellenőrizzük a résztvevők vércukorszintjét, HbA1c szintet is mértünk. Munkánkat 6 önkéntes is segítette, köztük diabetológus rezidens orvos is.
Táborunkból senki sem távozott üres kézzel: szakkönyveket, vércukorszint mérő gépeket és tesztcsíkokat, játékokat, diabetikus édességeket osztottunk ki a résztvevők között.
A tábor összköltsége 38.040,55 lej, mely magába foglalja a: szállást, napi 3 főétkezést valamint tízorait, uzsonnát és utóvacsorát, résztvevők szállítási költségeit, fogyóanyagok (cukorszint mérésre használandó tesztcsíkok) költségeit, ajándékba adott szakkönyvek, cukorszintmérő gépek és tesztcsíkok, valamint nyomtatványok, tesztek sokszorosítási költségeit.
A támogatásoknak köszönhetően a táborban résztvevő cukorbeteg gyermekek számára 70%-os, kísérőik számára 30%-os kedvezményt tudtunk biztosítani. Ezúton köszönjük támogatásukat, mely nélkül nem biztosíthattunk volna kedvezményeket a résztvevők számára.

Sepsiszentgyörgy, 2012. augusztus 15.

Dobolyi László Barna, elnök.

0
0
0
s2smodern