Szeptember 21-22-én került sor Sepsiszentgyörgyön a Civil Napok programsorozatra, melyet a Civilek Háromszékért Szövetség és a Kovászna Megye Tanácsa közösen szervezett meg.

A péntek délelőtti szokatlanul rossz idő miatt a Civil Napok egyik jelentős programpontja a Civil Sétány egy későbbi időpontra, október 3-ára került áthelyezésre. Így a jelentkezett szervezeteknek másfél hét múlva nyílik lehetősége a bemutatkozásra, tevékenységeik ismertetésére és a sétányra eltervezett programjaik megvalósítására az érdeklődők előtt.
A Civil Napok többi programpontjába már az idő nem tudott beleszólni és végig nagy érdeklődés követte ezeket. A pénteki napon, szeptember 21-én, 17 órától került sor egy kerekasztal beszélgetésre, melynek vendége Tibád Zoltán, a BGA erdélyi kirendeltségének igazgatója volt. A Bástya vendéglő termében szép számmal jelentek meg a civil szervezetek képviselői akik a Bethlen Gábor Alappal kapcsolatos kérdéseikre nyílt és hasznos válaszokat kaptak a több mint kétórás közvetlen beszélgetés során.
A program szombaton tovább folytatódott a Civil Konferenciával, amelynek a Lábas Ház kiállító terme adott otthont. A konferencia fő témája a nonprofit szervezetek forrásszerzési lehetőségei. Bebizonyosodott, hogy a téma nagymértékben foglalkoztatja a helyi szervezetek képviselőit, hiszen közel 50-en jelentek meg a szombat délelőtti eseményen. A két szekcióra tagolt konferencia első része a forrásszerzési lehetőségekről szólt. Elsőként Ördög-Gyárfás Lajos, a Kovászna Megye Tanácsának főtanácsosa mutatta be röviden a Kovászna Megyei civil alap működését. Őt követte Tibád Zoltán, aki a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályáztatási rendszerét ismertette, majd több gyakorlati kérdésre is válaszolt, melyeket a közönség fogalmazott meg. A legtöbb kérdés az elbírálási folyamatot és az elszámolást érintette valamint a meghívásos pályázatok kedvezményezetteinek kiválasztási módját. Az első szekció záró előadását Fuszek Csilla, a Budapesti Európai Tehetségközpont programigazgatója tartotta, melynek címe „Forráslehetőségek tehetséggondozára” volt. A budapesti Tehetségközpont modellje elöljáró példa volt a nyugati országok számára is és folyamatosan érkeznek további érdeklődők, akik saját hazájukba akarnak hasonló központokat beindítani. Örvendetes, hogy a Tehetségpont hálózatuk egyre nagyobb mértékben terjed és már hasonló pontok Erdélyben is megtalálhatók.
A második szekció célja a pozitív gyakorlatok és új módszerek bemutatása a forrásszerzésben. Elsőként Berszány Tibor a Bertis kft. tulajdonosa szólalt fel, aki a versenyszféra oldaláról közelítette meg a közösségért való cselekvést. Ő a Közösségi Kártya működésének egy fontos szereplője. Elmondása szerint immáron közel 16.000 kártya van forgalomban Sepsiszentgyörgyön így minden 5-ik személyre jut egy. A szekció előadássorozata az Udvarhelyi Közösségi Alapítvány ügyvezető igazgatónőjével folytatódott. Csáki Rozália két nagyon érdekes programot mutatott be. Elsőként a Kaláka programot, amely során több mint 12 közterületet (játszótereket, zöldövezetet) sikerült felújítani. A másik bemutatásra került akció az „Igyon egy pohár almalevet Udvarhelyszékért”, amely során egy közösségi alapba gyűjtenek. Ez az alap vidéki ötletek megvalósítását segíti majd. A „Civil Kassza” elnevezésű projekt is bemutatásra került Furus Levente által, aki a CIVEK képviseletében vett részt a konferencián. Ez a projekt segítséget nyújt a bekapcsolódott szervezetek számára a pénzügyi szezonalitás okozta problémák kiküszöböléséhez. Végezetül pedig Bereczki Kinga, a Háromszéki Közösségi Alapítvány ügyvezető igazgatója mutatta be az általa vezetett alapítvány legaktuálisabb kezdeményezését. Ez nem más mint a „Tekerj egy jó célért” című akció, amelynek fő célja négy kiemelkedő sporteredményekkel büszkélkedő tehetséges fiatal támogatása.
A Civil Konferencia ezzel véget is ért. A szervezők azzal a tapasztalattal maradtak, hogy van igény hasonló rendezvényekre már csak a résztvevők számából és az általuk mutatott érdeklődésből kiindulva. Így jövőben újra megszervezésre kerül a Civil Konferencia. A résztvevők a hasznos információk birtokába távoztak, de október 3-án a Civil Sétányon újra összegyűlnek.

0
0
0
s2smodern