Tevékenységi beszámoló - Kézdivásárhelyi Nők Egyesületet!

Igen gazdag tevékenységről számolhat be a Kézdivásárhely Nők Egyesülete az elmúlt időszakban. Erről olvasható egy összefoglaló az alábbiakban. Kitartást kívánunk és hasonló sok érdekes programot az egyesületnek a továbbiakban!

A Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete 4. születésnapját ünnepelte az általuk szervezett, immár hagyományossá vált: Alma- pityóka szüretibál alkalmával.

2012, október 6-án a Bújdosó vendéglőben ezen alkalommal a szorgos nők, sütemény-kiállítást hoztak össze és gyümölcsökből, zöldségekből színpompás figurákat készítettek.
Tombolasorsolás, székfoglalótánc, humoros versenyek tették még színesebbé, az amúgy is remek hangulatot.

A Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének tagjai bekerültek a Magyar Kézművesség 2012-es katalógusába!

Most a nyár folyamán jelent meg a Magyar Művészeti Akadémia kiemelt támogatásával a "Magyar Kézművesség 2012" című katalógus - könyv, amelyben 250 kézműves alkotás szerepel.
A katalógus a Magyar kézművesség és A víz világa kézműves szemmel kettős tematikájú meghirdetett pályázat munkáiból rendezett kiállítás alkalmából adódott ki.
Professor emeritus Fekete György a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a katalógus Beköszöntőjében így ír:
"Örömmel írom le régi meggyőződésemet, hogy ameddig népről beszélhetünk, addig a népművészet, a kézművesség fontossága sem csökkenhet. S bár sok helyütt a világon a népművészetet, mint az elmúlt idők műfaját tartják számon, Istennek hála Magyarországon élő népművészekről beszélhetünk, ami igazi hungarikum."......."A Magyar Kézművességért alapítvány elmúlt években rendezett gyönyörűséges gyűjteményes kiállításai és rendszeresen megjelenő katalógus-könyvek erre tagadhatatlan bizonyítékok."
Idén a Nők Egyesületének tagjai is meghívást kaptak a kiállításra, a Szentendrén élő, Dévai Éva jóvoltából, aki felpártolta pár kézimunka kiállításon való bemutatását.
A szervezet nagy örömére két nőegyesületi tag munkája is bekerült a katalógusba, amelyben felmérhetetlen népművészeti kincs van megörökítve. Bagoly Erzsébet a Honvágy című makramé pályamunkájával, Sylvester Ibolya egy kézdivásárhelyi jellegű régi hímzéses kézimunkával került be ezen értékes gyűjteményes könyvbe.
Az ősz folyamán a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete tervbe vette egy varrótanfolyam elindítását, ahol a fiataloknak szeretnék megtanítani a helyi jellegű varrásmintákat. Hátha majd közülük is kikerülnek a hagyományőrző munkafolytatók, akik az elkövetkező katalógusokban is megmutathatják a székely kézművesség csodálatos világát újra, meg újra.

Köszönjük Dévai Évának a lehetőséget és a benevező tagjainknak a kiállításra küldött munkákat.

Első hely az Őszi Sokadalmon

A kézdivásárhelyi Őszi Sokadalom pityóka- főzőverseny első díjasa a Kézdivásárhelyi Nők Egyesület.

Buzsák község a Balaton Nagyberkében!

A Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének 18 tagja, élményekben gazdag, öt napot töltött a Balaton melletti Buzsák községben, a számunkra szervezett, alkotó-néphagyományőrző táborban.

Girtler Gyula festménykiállítás

2012. szeptember 22-én nyílt meg Girtler Gyula festménykiállítása, a Vigadó kiállítótermében, a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének szervezésében. A borús idő ellenére szép számban voltak jelen az eseményen. Fülöp Magdolna pár szóban értékelte a festő életét tevékenységét:
„Girtler Gyula, amatőr festő, Zágonban született 1961-ben. Már gyermekkorában megigézte a szülőfalujának szépsége, amely alkotásra sarkallta. Elemistaként már egy linóleummetszetével országos első díjat kapott. Középiskolai tanulmányait a Székely Mikó Kollégiumban végezte, majd Brassóban jogi fakultáson folytatja. Jelenleg Papolcon él.
Magán vállalkozó, hobbyként űzi a festészetet. Vászonra, kartonra fest, olajjal, akrillal, temperával. Alkotásai többnyire tájképek, de csendéletet, állatokat is szívesen fest. Festményei eleven színekben pompáznak, vidámságot keltenek, jó ízlésének bizonyítékai. Szerinte minél bonyolultabb egy kép és több munka van vele, annál jobban hozzá nő, kedvencévé válik. Képeit eddig nem értékesítette.
Első kiállítása volt ez, és reméli, hogy nem az utolsó. Azt ígérte, hogy részt vesz jótékonysági kiállításokon is ezentúl, amit a Nőegyesület az árvák segítésére szervez majd.” A Nők Egyesületének tagjai házi süteményekkel, üdítőkkel kínálták a jelenlévőket és egyúttal megünnepelték a megalakulásuknak 4. évfordulóját, ami pont erre a dátumra esett. Bagoly Anabella és Kertész Andrea az egyesületünk legfiatalabb tagjai alkalomhoz illő versekkel járultak hozzá az esemény hangulatához. Bardócz Szabolcs és Bardócz Balázs furulyára írt klasszikus zeneműveket adtak elő.

XIX.századi piac korkép

A Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének tagjai, a városi Őszi Sokadalom alkalmával szervezte meg, közösen a Gyöngyös Városért Baráti Kör tagjaival a XIX.századi piac korkép című rendezvénysorozatot. Az ötlet a gyöngyösi egyesülettől eredt, akik már IV. alkalommal szervezték meg városukban a XIX:századi piacot, nagy sikerrel, a környék lakóinak bevonásával.

Pénteken nagyszámú közönség jelenlétében megnyílt a Régi szép kézimunkák kiállítása a Vigadó kiállítótermében, ahol már korhű ruhákban díszelegtek a két egyesület tagjai. Fülöp Magdolna az egyesület elnöke pár szóban szólt a rendezvény gondolatának eredetéről, majd a kiállított munkákról beszélt. Kis műsorral is készültek ez alkalommal. Bagoly Anabella, Kertész Andrea és Mihály Péter vásári hangulatot idéző versekkel, Ferencz Hedvig , Kónya Karola szép e korhoz illő zeneszámmal szórakoztatták az egybegyűlteket.

A megnyitó után egy sütemény-kiállítást hoztak össze a Nőegyesület tagjai, ahol anyák, nagymamák receptjeiből készített tésztákkal kínálták a vásár vendégeit.

A XIX.századi felvonulás 18 órától kezdődött. A Vigadó elöl indultak a Gyergyai Barna tanár úr fúvószenekara után a pompás, korhű öltözetbe felöltözött urak és hölgyek a a Magyar Csendőrlaktanya fele, ahol várt már rájuk a Bokor Botond által kivezérelt három hintó, hogy városi sétát tegyenek, megadva az ünnepi hangulatot ezzel is. Az úton csatlakozott hozzuk László Attila is, a város kiscsillaga. Együtt hallgatták a szép térzenét a Molnár Józsiás Zenepavilonjában, majd Kertész Andrea és Bagoly Anabella szavalatát és Márkos Zsolt kisdiák bohózatát.
A főtéri korzózásnak szép hátteret adott a sok –sok kézműves sátor, ami szintén erősítette a rendezvény hangulatát.

0
0
0
s2smodern