„Napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz.” Virginia Satir

A kézdivásárhelyi PRO PECTUS EGYESÜLET által szervezett Ölelés-nap 2011, idén Öleléshétre nőtte ki magát. Míg tavaly csak az INGYEN ÖLELÉS mozgalomhoz való csatlakozás volt a célunk, idén a rendezvény szervezői célul tűzték ki, hogy több napon át megpróbálnak minél több embert, minél több generációból magukhoz ölelni, különböző igények szerint.

A többnapos rendezvény október 10.-én, a lelki egészség világnapján, az önkéntesek fogadásával kezdődött, amikor székhelyünkre meghívtuk azokat a diákokat, akik jelentkeztek, hogy segítségünkre lesznek a hét alatt. Jó hangulatban, zsíros kenyér és finom tea mellett, ismertettük programunkat és egy kreatív együttlétre került sor, amikor elkészítettük az INGYEN ÖLELÉS tábláinkat. Ezt követően együtt vittünk ölelést a Nyugdíjas Klubban Idősek Napját ünneplőknek, ahol nagyon nagy szeretettel és hálával fogadtak az egybegyűlt nyugdíjasok és szervezők. Ezek a pillanatok jó útravalóul szolgáltak mindannyiunknak az elkövetkező napokra. Késő délután a felnőttekhez kívántunk szólni egy előadással: A lelki egészség megőrzése és visszaszerzésének lehetőségei címmel. Meghívottaink voltak Dr. Benkő Ágnes pszichiáter, pszichoterapeuta, Dr. Ercse Ferenc pszichiáter és Kertész Mária pszichológus. Az ők vezetésével alkalom nyílt a téma végigjárására a pszichoterapeuta, a pszichiáter és a lelki gondozó szempontjából is, valamint megválaszolódtak a felmerült kérdések. Az alkalom egy dal üzenetével ért véget: „Hogy a világban béke legyen, azt magadban kell elkezdened...”

Október 11-12.-én ölelés játékkal programunkat vitték be munkatársaink a város napközijeibe és az 5.sz.Óvódába, ahol szép, vidám pillanatokat töltöttek együtt a gyerekekkel felhívva a figyelmet az ölelés jótékony hatásaira. Sok meghitt, kedves momentum örökítődött meg ezeken a napokon.
(Az Október 13.-ra tervezett Családos biciklitúra esős idő miatt elmaradt.)
Október 14.-én, vasárnap, Ökumenikus Istentiszteletre hívtuk a város lakóit a főtéri református templomba, ahol együtt hirdettek igét Beder Imre református lelkész és Dr. Kerekes László plébános, ünnepi beszédükben kiemelve azt, hogy az ölelés hogyan kíséri végig életünket. Ez úton is köszönet, hogy hívásunkra igent mondtak. Az istentisztelet végén a Pro Pectus Egyesület munkatársai ölelést ajánlottak fel az egybegyűlteknek.
Október 15-én, az ölelés világnapján, INGYEN ÖLELÉSt osztogattunk a város utcáin mindazoknak, akik elfogadták. Ott voltunk önkénteseinkkel hétfő reggel az iskolák bejáratánál, valamint délután a legforgalmasabb időpontban a legforgalmasabb útszakaszokon. Köszönet mindazoknak, akik elfogadták öleléseinket és köszönet lendületes önkénteseinknek, nélkületek/Önök nélkül nem vihettük volna sikerre rendezvényünket.

Az ölelés egészséges, megnyugtat, oldja a stresszt, növeli az összetartozás érzését, csillapítja a fájdalmat, növeli az önbizalmat, biztonságérzetet ad, óv, lecsendesíti a lelket.

0
0
0
s2smodern