Vezetőjük, Ciryl McKinney elmondta, bár hazájukban, Észak-Írországban is romlott a gazdasági helyzet, egyesületük, a Helping Hands Romania valahogy mégis előteremti a szükséges pénzt ahhoz, hogy el tudjanak jönni hozzánk.

Az önkéntes jelentkezőket pedig gondosan megválogatják, van közöttük nővér, tanár, egyetemista és kétkezi munkás is.

Mindegyiküknek legalább 500 font sterlinget kell gyűjtenie az út előtt, ami úgy sikerül, hogy jótékonysági összejöveteleket, vetélkedőket szerveznek, még extrém sportolók is reklámozzák tevékenységüket. Az elmúlt három év alatt mintegy 25 ezer font értékben végeztek önkéntes munkát Baróton, nemcsak a Laura Háznál, hanem a kórháznál, a Közösségi Komplexumnál is. Most is tartják a kapcsolatot azzal a kislánnyal, aki évekkel ezelőtt, hála nekik, életmentő szívműtéten esett át, és boldogok, hogy jól van, egészséges.

Arról is faggattuk Cirylt, ha már évente ellátogatnak ide, nem gondoltak-e arra, hogy valamilyen formában bővítsék ezt a kapcsolatot településük, Downpatrick és Barót között, de válasza az volt, egyelőre tevékenységüket csak a sérült emberek segítése motiválja, s bár mindig beszámolót készítenek az itt elvégzett munkájukról, hogy az őket anyagilag támogatóknak meg tudják mutatni, városvezetésük beavatását nem vették eddig fontolóra. A jövőre nézve konkrét terveik még nincsenek, de mint mondta, visszajönnek, addig is mérlegelik, mi az, amiben tovább segíthetnek.

Cseresznyés Emília, a Laura Ház vezetője úgy fogalmazott, nagyon nagy segítség számukra az íreké, hiszen nekik egyébként nem lenne anyagi lehetőségük ezeknek a munkálatoknak az elvégzésére. Mint mondta, bár sokan azt hiszik, ők nem állami intézményként, hanem egyesületként műkődnek, három alkalmazottjukat, a fenntartási költségeket a megyei tanács és a helyi önkormányzat támogatásából fedezik. Jelenlegi nagy gondjuk a fűtés megoldása, a kazán már nem bírja a bővített épületet kiszolgálni, cserélni kellene azt és a fűtésrendszert is.

Öt tizennyolc éven aluli, és kilenc már felnőttnek számító sérült fiatalnak biztosítanak nappali tevékenységet a Laura Háznál, Deák Izolda pszichológus révén pedig nemrégtől a korai fejlesztésben való segítséget is vállalják, akár már kisbabáknál is.

Szerző: Böjte Ferenc

Forrás: www.hirmondo.ro

0
0
0
s2smodern