A Civilek Háromszékért Szövetség - CIVEK – Április 13-án egy kisebb ceremónia keretén belül kihirdette az Év Civil Szervezete díját.

A díjnak leginkább eszmei és erkölcsi értéke van, amely a 2015-ös év leginkább közösségteremtő értékű, Kovászna megyei, civil szervezetét részesíti kitüntetésben. A díjjal jár egy 1000 RON-os utalvány, amelyet a T3 kiadó biztosít a nyertes Zöld Nap Egyesület idei promóciós költségeinek részbeni lefedésére.

Az idei étékelésnél a CIVEK vezetőtanácsából felkért 3 zsűritag – Hubbes Kinga – a sepsiszentgyörgyi Caritas Szervezet részéről, Kotta László – a Puskás Tivadar Alapítvány részéről és Papucs András – a Sikló Egyesület részéről – egy olyan programot kellett kiválasszon, amelyet az egyesület a 2015-ös év folyamán valósított meg és az egyesület tapasztalata, a program működőképessége, képviselt értéke, közvetett és közvetlen célközössége, eredményessége, hatékonysága és a projektötlet terjeszthetősége szempontok alapján elemzett.

Hét pályázat érkezett, hét különböző Kovászna megyei civil szervezet részéről, akik képviselői röviden a ceremónia kapcsán bemutatták jelült programjaikat.

A nyertes Zöld Nap Egyesület a Molnár Józsiás park fejlesztése című programmal kapta meg a kitüntetést. A program célja a Kézdivásárhely városának szépítése volt, ami magába foglalta a nem túl esztétikus műanyag kukák cseréjét, tizenhét fából készült madáretető kihelyezést, több szabadtéri foglalkozást, tájfutást, illetve a park madarainak és növényeinek megismerését elősegítő tájkoztatást,önkéntesek által. A projekt kivitelezése egy igazi közösségi munkának mondható, hisz a helyi önkormányzat és a hozzátartozó intézmények mellett, a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete,Manna Keresztyén Egyesület, KSE, Pro Schola Egyesület, a Bod

Péter Tanítóképző, kézdikővári Gimnázium és a városlakók is bekapcsolódtak.

A II. Díjat az erdőfülei Kormos Egyesület nyerte el, amely biztatóként szolgál a Kovászna megyei vidéki civil kezdeményezéseknek. Varga Edit röviden vázolta a tavalyi Székelyföld Nagyjainak nyomában c. projekt kapcsán megvalósult eredményeket. Ugyanakkor egy falutérkép jövőbeni megvalósításáról is beszélt, ami arra hivatott, hogy Erdőfüle nevezetességeit feltüntesse ami a későbbiekben, látványosan a falu központi helyszínén helyet kapjon.

A III. Díjat a MOIRA Kulturális és Ífjúsági Egyesület nyerte el a tavalyi Flow-fesztivál rendezvénnyel. A fesztivál a sepsiszentgyörgyi M-studió 10. Évfordulója kapcsán került megrendezésre és a kortárs európai mozgás- és színházművészet alkotóit hívta és fogadta Sepsiszentgyörgyön.

Elismerés jár az Aranyliliom Egyesületnek, a Bolyongó Színházi Egyesületnek, a Mihai Viteazu Alapítványnak és a Pál Utcai Fiúk Egyesületének a pályázataiért. A ceremónia keretén belül szót kaptak a pályázók képviselői is összhangúan kijelenthető, hogy a megvalósult programok mögötti civil, önkéntes és lendületes munka jelenti a Kovászna megyei civil aktivitás magját.

A kitüntetést 2013-ban a Háromszéki Közösségért Alapítvány kapta, a közösségi kártya bevezetéséért, 2014-ben az Erdélyi Magyar Ifjak kézdivásárhelyi szervezete az anyanyelvhasználatért folytatott széles körű kampányáért és 2015-ben a Bolyongó Színházi Egyesület nyerte el a helyi és nemzetközi közösségért végzett színházi, kulturális, oktatási és szociális tevékenységéért.

0
0
0
s2smodern