Beszámoló: Civil kerekasztal a Fapados Kultúr Caféban2020. július 7-én a Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK) az év első kerekasztal beszélgetését szervezte meg a sepsiszentgyörgyi Fapados Kultúr Caféban. Tizennégyen vettek részt a megbeszélésen.

A találkozó vendége volt Simon Szidónia az Elektra-cont könyvviteli cég ügyvezető tulajdonosa és Debreczeni János adótanácsadó, segítségükkel a 2019/129-es pénzmosás elleni törvény részeit beszélték át a háromszéki civil szervezetek képviselőivel. Mint köztudott a pénzmosás elleni, 2019/129-es törvény kötelezi a jogi személyek által létrehozott cégeket, civil szervezeteket, hogy a megyei törvényszéken leadjanak és az igazságügyi minisztériumba elküldjenek egy nyilatkozatot a valós kedvezményezettekről. A civil szervezetek ezen kötelezettségéről, folyamatáról a megfelelő lépések betartásáról hangzott el számos javaslat a fent említett szakemberek részéről, melyek a cikk mellékleteként letölthetőek. Ami kiderült az elhangzottakból: a szervezet alapszabályzatát kell kiegészíteni a vezetőtanácsi tagok adataival és az elnök által közjegyző előtt aláírt nyilatkozatot kell elkészíteni, ezeket hivatalosan regisztrálni.

A kerekasztal beszélgetés zárultával a résztvevők a Háromszéki Civil Katalógus elkészítésének részleteit is kidolgozták. Tervek szerint jövő évben megjelenne a Háromszéki Civil Katalógus aktualizált változata, egyben negyedik kiadása. Az adatok rendszerezésével Veress Nikolett Adrienn a Zöld Nap Egyesület ESC önkéntese van megbízva, az elkövetkező időszakban kérjük az együttműködést az adatok egyeztetése érdekében.