Az Év Civil Szervezete és az Év Önkéntese díjak átadásaCsütörtök délután az Év Civil Szervezete és az Év Önkéntese díjak átadására ezúttal a sepsiszentgyörgyi Eurocenter Amőba Oktatási Központ konferencia termében került sor több mint húsz civil szervezeti képviselő, támogatott, valamint a média képviselőinek jelenlétében. A díjkiosztó ünnepség a jelenleg 40 tagot számláló Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK) szervezte meg. Az eseményen készült fotók megtekinthetőek a szervezet Facebook oldalán.

A díjátadó ünnepség Bereczki Kinga tiszteletbeli elnök köszöntőjével kezdődött, ezt követően pedig Ráduly Attila a CIVEK elnöke ismertette, hogy immár kilenc éve díjazzák az év civil szervezetét, mely mindenekelőtt azzal a céllal történik, hogy nyilvánosságra hozzák a civil szervezeti munka széleskörű társadalmi elismerését és népszerűsítését. Az Év Civil Szervezete pályázati kiírására idén hét pályázat érkezett be. 

Az elbírálás nehézségeiről Kis Emese, Bereczki Kinga és Torma Vera beszélt, egyenként méltatva a pályázók tevékenységét és kitartását is.

Összességében az látszik, hogy a másokon való segítés uralta az elmúlt esztendőt, habár voltak más programok is, például a most először pályázó Auto Krono Klub a turizmus, ipartörténelem, gazdaságfejlesztés terén ért el eredményeket. Sepsiszentgyörgyről további három pályázat futott be: a Salvatore Egyesület Együtt sikerülhet!, igen sokrétű (oktatást, tájékoztatást, rendezvényeken való jelenlétet, elsősegélyképzést, a mentőszolgálat segítését, adományok gyűjtését és kézbesítését felölelő) programját nevezte, a United by Music Románia egy olyan tevékenységgel, amelynek fő célja a fogyatékkal élő gyermekek beilleszkedése, elfogadtatása a zenén keresztül, a Civil összefogás pedig több intézmény segítő szolgáltatásainak együttműködésével 120 idős személy (gyógyszerrel, élelemmel és hasonlókkal való) ellátását oldotta meg. Kézdivásárhelyről is három pályázatot nyújtottak be, a Zöld Nap Egyesület a Légy önkéntes, tápláld a lelkedet! önkéntestoborzóval, a Szeretetiskola azoknak a gyermekeknek a délutáni foglalkoztatását, ebédjét vállalta fel, akik egyszülős családban vagy nagyszülőknél nevelkednek, a Kendu Egyesület pedig a mozgásukban korlátozott gyermekek kerékpározásra, sportolásra való ösztönzését. A zsűritagok hangsúlyozták, hogy nagyon közel álló pontszámok jöttek ki, a legtöbbet azonban a Salvatore Egyesület kapta, így övék Az év civil szervezete díj és a T3 Nyomda által biztosított ezerlejes jutalom.

Az egyénileg pályázó önkéntesek rangsorolása sem volt egyszerű, hiszen másféle tevékenységeket kellett összehasonlítani, amelyek csak gazdagságukban hasonlítottak. Sepsiszékről Pakuci Tamás a helyi közösségért sokat tevő Szentiváni Ifjak Alakulatának vezetőjeként pályázott, Kézdiszékről Sárkány Hanna a Wegener Pro Sanitate Alapítvány  programfelelőse (méltatása szerint minden olyan helyen felbukkant, ahol segítségre volt szükség), Erdővidékről pedig Sütő Gábor Csaba, közismert nevén Gabi bácsi, aki alig pár napja töltötte be a 67. évét, és aki 2020-ban korával és a Maradj otthon! felszólítással szembemenve hordta a gyógyszereket és minden mást a rászorulóknak. Idén ő lett Az év önkéntese, és érezhető meghatottsággal vette át az oklevelet, illetve a MultiNr cég által felajánlott 500 lejes jutalmat. Mint mondta, nem a kitüntetésért cselekedett, ez „magándolog, belső érzés”, a családjában ezt látta még a kommunizmus idején, amikor nehéz volt bizonyos gyógyszerekhez vagy ellátáshoz jutni. Hozzátette: reméli, hogy százéves korában is tud még önkénteskedni.

Fotó: Veress Nikolett Adrienn