A Sepsi Zöld Útat a Civilek Háromszékért Szövetség kezdeményezte 2010-ben. A zöldút 18 településen vezeti végig a látogatót. Célja, hogy bemutassa a környék nevezetességeit, természeti és környezeti értékeit, elősegítse a települések jobb megismerését a helyi, valamint az idelátogató turisták körében.

Kerékpáron vagy lóháton, de akár gyalogosan is szép élményt kínál mindazoknak, akik Háromszék ezen tájegységével akarnak megismerkedni.

Hossza közel 100 km. Az idelátogatók tájékozódását 134 irányjelző tábla biztosítja. A helyi természeti és kulturális sajátosságokat 15 turisztikai információs tábla ismerteti. A projekt kivitelezésének megvalósításában részt vett 12 civil szervezet 8 személy képviseltében és 48 önkéntes fiatal. A zöldút kivitelezése, a nyomvonal feltérképezésével és pontos felmérésével indult, majd az irányjelző táblák helyének kijelölésével folytatódott. Időközben az önkéntes fiatalok előkészítették a táblák tartóoszlopait, illetve a projekt csapat dolgozott a turisztikai információs táblák szövegének megszerkesztésén, fordításán és arculattervezésén. Ezt a munkálatot a táblák digitális nyomtatása követte, majd ezek felszerelése a kijelölt helyekre.

Az út 18 településen vezet végig:

Sepsiszentgyörgy, Árkos, Sepsikőröspatak, Kálnok, Zalán, Oltszem, Sepsibodok, Étfalvazoltán, Gidófalva, Fotosmartonos, Angyalos, Maksa (Eresztevény), Réty, Sepsimogyarós, Lisznyó, Bikfalva, Uzon, Illyefalva. A látogató barangolása során megismerheti a környék gombavilágát.

A táblák a Baróti -, Bodoki - hegység, valamint a Rétyi Nyír leggyakoribb ehető és mérges gombáit mutatják be.

Partnerek:

Romániai Magyar Cserkészszövetség
Erdélyi Magyar Ifjak
Turulmadár Ifjúsági Iroda
Amőba Alpítvány
Háromszéki Hegyimentők
KliwaLab Egyesület
László Kálmán Gombászegyesület
Kézdivásárhelyi Sport Iroda
Alpin Sport Egyesület
lllyefalvi Polgármesteri Hivatal, polgármester Fodor Imre
Uzoni Polgármesteri Hivatal, polgármester Ráduly István
Rétyi Polgármesteri Hivatal, polgármester Dálnoki Lajos
Sepskőröspataki Polgármesteri Hivatal, polgármester Ioachin Silviu
Sepsibodoki Polgármesteri Hivatal, polgármester Fodor István
Maksai Polgármesteri Hivatal, polgármester Oláh Badi András
Gidófalvi Polgármesteri Hivatal, polgármester Berde József
Árkosi Polgármesteri Hivatal, polgármester Máthé Árpád

Támogatók:

Corvinus ZRT, Polgár-Társ Alapítvány, Francia Nagykövetség, T3 Kiadó, Prod Prest Connection Kft, Consic S.A., Multinr Kft

Jó utat és kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Bővebben: www.sepsizoldut.ro

Videóösszeálítás: ITT

Térkép letölthető: ITT